Menu
Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπινες σχέσεις | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπ…

Γιατί τόσος πόνος; Γιατί ...

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης- Εκατοντάδες τα περιστατικά βίας στην Ελλάδα

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά…

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθι...

Children Inherit Intelligence From THIS Parent!

Children Inherit Intelligence From …

Most of us generally assu...

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχη animation ταινία για την επικοινωνία (Βίντεο)

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχ…

Μια μικρού μήκους animati...

Το παιδί μέσα μου με φωνάζει, κάθε ψυχοσωματικό είναι μία κραυγή | Αγγελική Κοσκερίδου - Νιάρχου

Το παιδί μέσα μου με φωνάζει, κάθε …

Η γρήγοροι ρυθμοί της καθ...

Το 1ο Φεστιβάλ "Θεραπεύω" Ψυχή & Σώμα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για το κοινό στις 2/10

Το 1ο Φεστιβάλ "Θεραπεύω"…

Η Πανελλήνια Ένωση Συμπ...

Ένα παιδί που δεν το αποδέχθηκαν, τρέχει μια ζωή προκειμένου να φτάσει κάπου..

Ένα παιδί που δεν το αποδέχθηκαν, τ…

«Είναι εύκολο να γίνεις γ...

Βραβείο Υγείας & Πρόνοιας έλαβε η ΜΚΟ Θεραπευω

Βραβείο Υγείας & Πρόνοιας έλαβε…

Στο Φεστιβάλ Εθελοντισμ...

1o Συνεδριο Ολιστικής Ιατρικης στο Caravel

1o Συνεδριο Ολιστικής Ιατρικης στο …

Με στόχο την «ολιστική» α...

Prev Next

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπινες σχέσεις | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Γιατί τόσος πόνος; Γιατί τόση μοναξιά; Με ρώτησε ένας ασθενής μου...

Η απάντηση πολλές φορές δύσκολη, επίπονη και φαινομενικά τυπική αλλά αμιγώς ουσιαστική. Ο πόνος ή αυτό που ονομάζουμε ψυχικός πόνος προέρχεται από τον συνδυασμό της βαθύτερης πεποίθησης μας και την φωνή του υποσυνειδήτου μας που μας καθοδηγεί. Αυτά τα δύο διαμορφώνουν έναν παγιωμένο τρόπο σκέψης και αντίληψης κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και ανάπτυξής μας που μας καθοδηγεί σε όλη την ενήλικη ζωή ασυνείδητα. 

Το στερεότυπο αίσθημα του "δεν αξίζω να είμαι καλά" φιλτράρει καθε θετική απολαβή σε αρνητική. Οι λάθος επιλογές ή η τάση μας για αυτές τις επιλογές έρχονται συνεχώς να μας επιβεβαιώσουν για αυτό που μάθαμε κατά την ανάπτυξή μας. Το γεγονός ότι "αξίζω να είμαι καλά" προέρχεται από την προσωπική απόφαση του καθενός να είναι "καλά". Για να φτάσουμε όμως σε αυτήν την απόφαση προέχει η κατανόηση και η αυτο-αντίληψη του εσωτερικού εαυτού μας.

"Ποιος δηλαδή μας έμαθε ότι δεν μπορούμε να είμαστε καλά και πως εμείς το απορροφήσαμε κάνοντάς το δικό μας."

Σε αυτό το στάδιο αναλύεται αρχικά η έννοια της φωνής του υποσυνειδήτου και η βαθύτερη πεποίθηση. Ως βαθύτερη πεποίθηση ορίζεται μία παγιωμένη αντίληψη που οδηγεί στο γεγονός ότι δεν αξίζω τελικά να είμαι καλά πχ δεν είμαι αρκετά καλός. Η φωνή του υποσυνείδητου αντίστοιχα περιλαμβάνει την φωνή του ενήλικα γονέα που έγινε κτήμα μας και ένα μέρος της συνεχίζει να μας καθοδηγεί ασυνείδητα, σαν τη ηχό που ακούγεται αρκετά αργότερα από την αρχική εκφώνηση του ήχου. Το μυστικό είναι να ακούσουμε αυτήν την ηχό που μας οδηγεί τόσα χρόνια ασυνείδητα και μετατρέπει τις πραγματικές ανάγκες και θέλω μας σε επώδυνα πρέπει. Ταυτόχρονα είναι αρκετά σημαντικό να δοθεί σημασία και στα σημαντικά πρέπει που ορίζουν και καθορίζουν το περιβάλλον και τη συμπεριφορά μας ούτως ώστε να μετουσιωθούν όλα αυτά στο συναίσθημα της αρμονίας και της λειτουργικότητας.

Ο ψυχοθεραπευτής συντροφεύει τον θεραπευόμενο ταξιδευτή στην πολυτάραχη θάλασσα της αυτογνωσίας και της επίγνωσης σαν στυλοβάτης και εμψυχωτής στο πιο σημαντικό για όλη τη ζωή του, ταξίδι του.

 

Γράφει η 

Αγγελική Κοσκερίδου - Νιάρχου

Διδάκτωρ Φυσικοπαθητικής - Ψυχοθεραπεύτρια

Holistic & Psychosomatic Healer

www.holisticdoctor.gr

Διαβάστε περισσότερα...

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχη animation ταινία για την επικοινωνία (Βίντεο)

Μια μικρού μήκους animation ταινία για την ποιότητα της επικοινωνίας σήμερα. Ο τίτλος «ο θάνατος της ομιλίας» τα λέει όλα! Οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν αντικατασταθεί με emoticons και chats. Όλοι σκυμμένοι πάνω από μια οθόνη, πληκτρολογώντας ασταμάτητα σαν υπνωτισμένοι. Υπερβολή ή όχι… έτσι όπως πάμε, ο θάνατος της ομιλίας δεν είναι μακριά!

Κλικ εδώ για να δείτε το βίντεο

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Διαβάστε περισσότερα...

Το παιδί μέσα μου με φωνάζει, κάθε ψυχοσωματικό είναι μία κραυγή | Αγγελική Κοσκερίδου - Νιάρχου

Η γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και η δυτική κουλτούρα έχουν φιμώσει κάθε εκδήλωση συναισθήματος έχοντας εγκλωβίσει το παιδί μέσα μας για αρκετά έτη. Η κρίση έρχεται να ισορροπήσει τις ανάγκες μας, να τις οργανώσει και να μας επιβάλλει να δουλέψουμε εσωτερικά, θέτοντας τα όρια σε θέματα πιο ουσιαστικά.

Φανταστείτε μία κοινωνία που λειτουργεί βάση της λογικής και των "πρέπει", αψηφώντας κάθε ανάγκη για αγάπη, "θέλω" και συναίσθημα. Όσο και αν ακούγεται απάνθρωπο αυτή είναι η δομή λειτουργίας της δυτικής κοινωνίας. Έχουμε γεννηθεί, γίναμε παιδιά και ξαφνικά αποφασίσαμε να γίνουμε ενήλικες. Από παιδιά ακόμα ευχόμασταν να είμασταν ενήλικες. Δε κατανοήσαμε ποτέ όμως τι σημαίνει να είσαι ενήλικας.

Ενήλικας υγιής είναι αυτός που κατά τον Φρόυντ έχει αναπτύξει και συνδυάσει αρμονικά το Εγώ, Υπερεγώ και το Εκείνο. Ουσιαστικά αναφέρεται στην αρμονική επικοινωνία του "θελω" και του "πρέπει" μεταξύ τους, του συναισθήματος δηλαδή και της λογικής σε συνδυασμό. Μεγάλοι ψυχοθεραπευτές και εναλλακτικοί θεραπευτές συζητάνε για την σημαντικότητα των 2 φύσεων του ανθρώπου του παιδιού και του ενήλικα γονέα μέσα μας που έρχεται σε συμφωνία και όχι σε σύγκρουση, όπως συνήθως συναντάμε.

Ζητάμε να μας αγαπάνε, αλλά δε ξέρουμε να αγαπάμε ούτε τον εαυτό μας!

Πως γίνεται να ενηλικιωθήκαμε και να ξεχάσαμε το τρόπο που λειτουργούσαμε όντας παιδιά; Πως καταφέραμε να αφήσουμε κάθε εσωτερική μας ανάγκη να καταπιεστεί και να χαθεί στο υποσυνείδητο; Πως πιστέψαμε ότι θα έμενε για πάντα κρυμμένη; Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη σωτηρία μας. Να ακούσουμε το εσωτερικό μας παιδί που μας φωνάζει εδώ και χρόνια να του δώσουμε λίγη σημασία.  Αντί αυτού φερόμαστε σαν κακοί γονείς και το μόνο που κάνουμε στο παιδί μέσα μας είναι να το κλειδώνουμε τιμωρία σε ένα δωμάτιο, να του στερούμε κάθε επικοινωνία και να απαιτούμε από τον εαυτό μας να είναι τελικά "καλά" γιατί έτσι πρέπει.

Καλά πραγματικά και ουσιαστικά θα είμαστε όταν ξεκλειδώσουμε την πόρτα και ακούσουμε τι έχει να μας πει επιτέλους το παιδί μέσα μας. Αγγίζοντας το συναίσθημα, λυτρώνεται κάθε πόνος σωματικός και ψυχικός. Η επιλογή είναι δικη μας.

 

Γράφει η 

Αγγελική Κοσκερίδου - Νιάρχου

Δρ Φυσικοπαθητικής - Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Ψυχολογία

Εναλακτικές Θεραπείες

bansm

Βοτανοθεραπεία